Huisvesting

Bij huisvesting van een korenslang en rattenslang spreken we over een terrarium.

Waarop we meteen de volgende vraag al kunnen beantwoorden, 'Waarom geen aquarium?'. Een goede terrarium bezit meestal vooraan, onderaan een ventilatiestrook. Deze zorgt voor een circulatie, verversing van lucht/zuurstof in uw terrarium. Deze is nodig om verse lucht/zuurstof door het terrarium heen te krijgen. Bijkomende feit is, dat het aquarium alleen van bovenaf te betreden is. Bij een terrarium zitten er deuren of schuifruiten aan de voorkant. Deze zijn niet alleen makkelijker om een slang uit het terrarium te halen maar ook essentieel in het voorkomen van stress voor een slang. Een slang ziet het vastnemen en handelen van bovenaf instinctief als een aanval van een roofdier. Toch zien we soms nog slangen in een aquarium, wij raden het af...

Bij aankoop van een terrarium is het vooral belangrijk om naar de afmetingen te kijken van het terrarium ten opzichte van de korenslang en rattenslang. Een volwassen slang zou de mogelijkheid moeten hebben om gestrekt, lang-uit in het terrarium te liggen. Rekening houdende dat een korenslang en rattenslang gemiddeld tussen de 1m20 tot 1m40 word in gevangenschap. Er zijn uitschieters bekend van 1m70, maar deze zijn uitzonderlijk.

Bij het houden van kleine korenslangen en rattenslangen, ook bekend als 'Gutten' of 'Gutjes', is het niet verstandig om ze in een grote terrarium te huisvesten. Het terrarium zal voor hen te groot zijn, wat stress oplevert.

We kunnen het niet hard genoeg benadrukken, stel voldoende vragen en trek alles in twijfel bij het aankopen van een 'correcte' terrarium.

Verder is het belangrijk dat U het terrarium gaat verlichten en verwarmen. Dit kan door middel van warmtelampen die tijdgeschakeld een dag en nag ritme gaan nabootsen of eventueel door warmtematten, warmtekabels en LED verlichting. De temperatuur in het terrarium is erg belangrijk. De korenslang en rattenslang zijn koudbloedig en zullen de temperatuur overnemen van de omgeving. Wat kan leiden tot overhitting of onderkoeling.

Probeer te streven naar een dag temperatuur van 26 tot 28 graden Celsius en een nacht temperatuur van 22 tot 24 graden Celsius.

Zorg voor zowel warme als koude plekken in het terrarium, zodat de slang zelf kan kiezen wat hem het beste ligt.

Voorzie het terrarium van een bodembedekking voor comfort van de slang. Hier bestaat een ruime keuze in, kies wat U het beste ligt.

Zorg voor een ruime drinkbak in het terrarium en spoel, ververs deze dagelijks! De slang zal hier niet alleen uit drinken, maar zich ook regelmatig in baden. Veel voorkomend is dat de slang er ook zijn uitwerpselen in werpt, het water bevordert dit.

Vocht, luchtvochtigheid is een belangrijke factor in het terrarium. Een te droge terrarium zal er voor zorgen dat uw slang niet mooi in 1 stuk vervelt. Waardoor U goed moet opletten voor achtergebleven vellen op uw slang, deze kunnen infecties en dergelijke gaan veroorzaken. Je kan het terrarium voorzien van vocht door electronische apparatuur, zoals 'foggers' en 'misters', of je kan het manueel doen met een plantenspuit. Dit door 1 tot 2 maal per dag water te sproeien, nevelen in het terrarium. Let op dat uw terrarium niet te vochtig word, dit veroorzaakt onder andere schimmels!

Probeer te streven naar een dag luchtvochtigheid van 50 tot 60% en een nacht luchtvochtigheid van 60 tot 70%.

Zorg dat je zowel de temperatuur als luchtvochtigheid kan monitoren. Er bestaan talloze meetapparaturen.

Verder is het alleen nog het decoratieve gedeelte... Dit is volledig naar eigen wens in te vullen. We raden aan om het zo natuurlijk mogelijk te houden, maar hier is iedereen zijn keuze en mening vrij in. Wat wel belangrijk is, dat U voldoende schuilplaatsen voorziet in het terrarium. Dit door middel van potten, grotten en andere. Ook met namaak planten kom je al een heel eind voor het decoreren van een terrarium. Klim gelegenheid voorzien is zeker een aanrader. Wanneer de slang vertrouwd in zijn omgeving en actief is, zal de slang hier zeker gebruik van maken.